Η επιβλητική Καμάρα του Μελισσιού με τη φυσική κολώνα και τα πέτρινα μάτια
Τα δαντελωτά βραχώδη ακρογιάλια του Ακάμα κρύβουν σε κάθε τους γωνιά πανέμορφα διαμάντια της φύσης, τα οποία εκμυστηρεύονται τα μυστικά τους στους ανήσυχους και ακούραστους εξερευνητές. Η μαγεία που κρύβει η βορειοδυτική άκρη της Κύπρου είναι ανεξάντλητη πηγή ενέργειας για τους λάτρεις της φύσης, της θάλασσας και της φωτογραφίας. Δεσπόζουσα θέση στις δυτικές ακτές της Πάφου κατέχει η μικρή αλλά άγνωστη στο ευρύ κοινό χερσόνησος της Λάρας, η οποία σου επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις σαν αποφασίσεις να την εξερευνήσεις. Ένα από τα κρυμμένα της μυστικά αποτελεί η μοναδική στο είδος της φυσική αψίδα του Μελισσιού, η οποία στηρίζεται πάνω σε μια πέτρινη κολώνα, που μοιάζει σαν να σχηματίζει στην αψίδα φυσικά μάτια.
Ο εντυπωσιακός αυτός βραχώδης σχηματισμός κρύβεται στη βόρεια ακτογραμμή της χερσονήσου της Λάρας, μέσα στο κρατικό δάσος του Ακάμα και περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια του χωριού Ίνεια. Βρίσκεται κοντά στο Αμμούδι της Λάρας και περιβάλλεται από χαμηλούς παράκτιους γκρεμούς και βραχώδεις ακτές με θαμνώδη βλάστηση, στην οποία κυριαρχούν ο Αόρατος (Juniperus phoenicea) και η Σχινιά (Pistacia lentiscus).
Η μαγευτική τοποθεσία της αψίδας προσφέρει απρόσκοπτη θέα προς τον βόρειο κόλπο της Λάρας και τις δυτικές ακτές του Ακάμα, με το βλέμμα να φτάνει μέχρι τις Καραβόπετρες και τον Γεράνησο. Κατά την περιδιάβαση στην απομακρυσμένη αυτή ακτογραμμή, σε συντροφεύει συνεχώς η θάλασσα, η οποία σου προσφέρει αλησμόνητες στιγμές. Το θέαμα της θάλασσας από ψηλά και η δράση των κυμάτων στους βράχους της αψίδας είναι πραγματική απόλαυση. Απολαμβάνοντας το σαγηνευτικό παράκτιο σκηνικό, σε μια απομονωμένη τοποθεσία με γοητευτική θέα προς το απόλυτο μπλε της θάλασσας, γίνεσαι ένα με τα στοιχεία της φύσης και θαυμάζεις ακόμα ένα δώρο που μας χάρισε απλόχερα η γη μας.
Η Καμάρα του Μελισσιού είναι αθέατη από την ξηρά και αποκαλύπτεται στα μάτια σου μόνο καθώς την πλησιάσεις. Σαν την εντοπίσεις, νιώθεις αβίαστα να απλώνεται κάτω από τα πόδια σου ένα όμορφο και παράξενο μυστικό διαμάντι, που σε περιμένει με υπομονή να το εξερευνήσεις εις βάθος. Η φυσική αυτή καμάρα αποτελεί την είσοδο της παράκτιας σπηλιάς του Μελισσιού, από την οποία διαχωρίζεται με ένα μεγάλο ορθογώνιο άνοιγμα μήκους 10 m και πλάτους 4 m, που περιστοιχίζεται από χαμηλούς γκρεμούς.
Το μήκος της πέτρινης αψίδας πλησιάζει τα 5 m και έχει πλάτος 4 m και πάχος 2 m. Το ύψος της κορυφής της αψίδας από την επιφάνεια της θάλασσας αγγίζει τα 5 m, ενώ τα δύο περάσματά της έχουν μήκος 2 m και ύψος 3 m. Η αψίδα φαίνεται αρκετά γερή και στερεή γιατί από τη μια έχει μικρό μήκος και αρκετά μεγάλο πάχος και πλάτος, ενώ υποστηρίζεται σθεναρά από τη λεπτή φυσική της κολώνα, η οποία βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της αψίδας και μοιάζει λες και τοποθετήθηκε υποστηρικτικά από τους ανθρώπους.
Η πέτρινη κολώνα δεν είναι κατακόρυφη αλλά κεκλιμένη, με κλίση προς τα έξω. Αποτελεί το δομικό στήριγμα της αψίδας και της παρέχει την επιπρόσθετη ασφάλεια που χρειάζεται για να αντέξει στον χρόνο, τα απρόβλεπτα γεωλογικά φαινόμενα και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Διαχωρίζει τη φυσική καμάρα σε δύο όμοια περάσματα, που από μακριά φαίνονται σαν μεγάλα πέτρινα μάτια, με την κολώνα να αποτελεί τη μύτη. Η πέτρινη αψίδα είναι η προστάτιδα της σπηλιάς του Μελισσιού, αφού τα φυσικά της μάτια μοιάζουν λες και ελέγχουν κάθε επισκέπτη που επιχειρεί να εισέλθει στο εσωτερικό της.
Η σπηλιά είναι κατάσπαρτη από βράχους και πήρε το όνομά της από τα μελίσσια που φιλοξενούσε στο εσωτερικό της. Έχει βάθος 7 m, πλάτος 4 m και ύψος 5 m. Η θάλασσα που περιβάλλει την αψίδα και τη σπηλιά είναι βαθιά με βραχώδη βυθό και εισχωρεί αρκετά μέτρα μέσα από την αψίδα, αλλά το θαλασσινό νερό εισχωρεί μέσα στη σπηλιά μόνο όταν η θάλασσα είναι τρικυμιώδης.
Η σπηλιά και η αψίδα του Μελισσιού δημιουργήθηκαν πάνω σε υφαλογενείς ασβεστόλιθους του γεωλογικού σχηματισμού της Τέρρας (Κατώτερο Μειόκαινο). Ο σχηματισμός τους οφείλεται τόσο στις διάφορες τεκτονικές και σεισμικές διεργασίες, όσο και στα αδηφάγα κύματα της μανιασμένης παφιακής θάλασσας, η οποία εξάσκησε για αιώνες τη γλυπτική και διαβρωτική της δράση στα ασβεστολιθικά πετρώματα της βραχώδους ακτής. Είναι πιθανό η φυσική αψίδα να ήταν ενωμένη με την οροφή της σπηλιάς σε παλαιότερα χρόνια και να αποτελεί απομεινάρι σεισμικών δονήσεων, από τις οποίες μπορεί η οροφή μεγάλου μέρους της παράκτιας σπηλιάς να κατέπεσε, δημιουργώντας ένα μεγάλο κενό μεταξύ της αψίδας και του εναπομείναντος τμήματος της σπηλιάς.
Η πρόσβαση στη φυσική καμάρα του Μελισσιού δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Προσεγγίζεται είτε από τη θάλασσα, όταν είναι ήρεμη (με σκάφος, κανό ή κολυμπώντας) είτε από την ξηρά, με περπάτημα λίγων λεπτών μέσω ενός μονοπατιού. Όμως, κατά την παρουσία σου στο μέρος αυτό, οι κίνδυνοι για την προσωπική ασφάλεια παραμονεύουν, μιας και βρίσκεσαι στο χείλος παράκτιων γκρεμών, ενώ το έδαφος πάνω από τη σπηλιά είναι κούφιο από κάτω και η θάλασσα είναι βραχώδης και συχνά τρικυμιώδης. Πρόκειται για ένα σπουδαίο αξιοθέατο της Κύπρου που χρήζει προστασίας, αλλά μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αξιοποιηθεί τουριστικά, αν και είναι αρκετά επικίνδυνο μέρος για τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών.
Ευχαριστίες: Ευχαριστώ πολύ τους φίλους και συνεργάτες Πανίκο Αβραάμ και Μαγδαλένα Πουργουρίδη για την παραχώρηση των όμορφων φωτογραφιών τους.