Η απέραντη ακτογραμμή του Ακάμα έχει το μοναδικό χάρισμα να σε εκπλήσσει συνεχώς με τα απεριόριστα φυσικά της κάλλη. Στις δυτικές ακτές της χερσονήσου κρύβεται ένας ειδυλλιακός θαλάσσιος θησαυρός, που περιμένει υπομονετικά τους ανήσυχους εξερευνητές και περιπατητές για να τον ανακαλύψουν. Κι όταν τον εντοπίσουν, θα αντιληφθούν αμέσως πόσες κρυμμένες ομορφιές ακόμα έχει να μας αποκαλύψει αυτό το πανέμορφο νησί στο οποίο έχουμε τη χαρά να ζούμε. Ένας κλειστός ορμίσκος που μοιάζει με θαλάσσια πισίνα υπόσχεται να σας ενθουσιάσει με την τοπογραφία, το σχήμα, τα πετρώματα και τον πολύχρωμο βυθό του.
Ο στενός αυτός όρμος σημειώνεται στους τοπογραφικούς χάρτες και τους τοπωνυμικούς καταλόγους με το όνομα Πηγαδούλια (τα), αλλά είναι γνωστός στους κατοίκους της περιοχής ως Πηαούλλα (η) ή Πηαούλλια (τα). Η ονομασία της τοποθεσίας προήλθε από την ύπαρξη μικρής παράκτιας πηγής στον κολπίσκο.
Η θαλάσσια πισίνα του Ακάμα απλώνεται σε μια γραφική, βραχώδη γωνιά των δυτικών ακτών της χερσονήσου. Βρίσκεται περίπου 6 km βόρεια της Λάρας, μεταξύ της τοποθεσίας Κουδουνάς στα νότια και του Γερόνησου στα βόρεια. Αποτελεί κρατική δασική γη και ανήκει στην έκταση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. Περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια του χωριού Δρούσεια, από το οποίο απέχει γύρω στα 12 km.
Ο γραφικός κολπίσκος της Πηαούλλας μπορεί να εντοπιστεί ακολουθώντας τον παράκτιο χωματόδρομο της δυτικής ακτογραμμής του Ακάμα, ο οποίος οδηγεί από τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας προς τη Λάρα, τις Καραβόπετρες και τον Άγιο Κόνωνα. Αν και σχετικά γνωστό μέρος στους ντόπιους και τους ψαράδες της περιοχής, η ύπαρξη αυτού του θαλασσινού παραδείσου κρατήθηκε μακριά από τα μάτια του κόσμου για τόσα χρόνια. Κι αυτό είναι φυσιολογικό μιας και δημιουργήθηκε σε μια απόμερη γωνιά της απέραντης αυτής ακτογραμμής, που είναι αθέατη από τον δρόμο.
Καθώς αγναντεύεις από ψηλά το παράκτιο σκηνικό της φυσικής πισίνας, νιώθεις πως ανοίγεται διάπλατα μπροστά σου ένας ονειρικός πίνακας ζωγραφικής με μια πανδαισία χρωμάτων να παρελαύνει στο οπτικό σου πεδίο. Η πανοραμική θέα του θαλασσινού αυτού θησαυρού μαγνητίζει το βλέμμα σου και διεγείρει την ανυπομονησία σου για να μελετήσεις επισταμένα κάθε λεπτομέρεια της τοποθεσίας. Αν βάλεις και λίγη φαντασία, το σχήμα του κολπίσκου μπορεί να σου θυμίσει μανιτάρι, ομπρέλα, μέδουσα, βέλος, καρδία, πέταλο ή ακόμα και χαρτί μπαστούνι. Άλλες ευφάνταστες ιδέες είναι ευπρόσδεκτες.
Η φυσική θαλάσσια πισίνα του Ακάμα αγκαλιάζεται από δύο παράκτιους γκρεμούς που πλησιάζουν πολύ μεταξύ τους, αφήνοντας ένα στενό πέρασμα που έχει πλάτος λιγότερο από 10 m. Οι γκρεμοί αυτοί έχουν ύψος που ξεπερνά τα 5 m και αντικρίζουν ο ένας τον άλλο λες και δημιουργούν την πύλη της εισόδου στην πολύχρωμη αγκαλιά της θαλάσσιας πισίνας. Οι δύο παράκτιοι γκρεμοί στέκονται αγέρωχοι και επιβλητικοί σαν να είναι οι φύλακες που προστατεύουν τον κυκλικό αυτό ορμίσκο από τα μανιασμένα κύματα της δυτικής παφιακής θάλασσας. Λίγο πριν την είσοδο στην πισίνα, ένας μεγάλος ύφαλος τής προσφέρει ακόμα περισσότερη ασφάλεια. Η βραχώδης ακτή είναι καλυμμένη με χαμηλή θαμνώδη βλάστηση, στην οποία κυριαρχούν η σχινιά, ο αόρατος, το θρουμπί και διάφορα παράκτια ποώδη φυτά (Limonium virgatum, Limonium cyprium, Asteriscus aquaticus, Senecio glaucus subsp. cyprius κ.ά.).
Ο όρμος έχει ένα σχεδόν κυκλικό σχήμα με διάμετρο περίπου 30 m. Η καμπύλη ακτογραμμή του μοιάζει με πέταλο. Η θαλάσσια αυτή πισίνα εντυπωσιάζει με τα κρυστάλλινα νερά της αλλά και τον πολύχρωμο βυθό της. Σκόρπιοι βράχοι ποικίλων μεγεθών και σχημάτων κείτονται σκόρπιοι στις απόκρημνες όχθες της αλλά και μέσα στο νερό, άλλοτε δημιουργώντας όμορφους σκοπέλους και άλλοτε βυθισμένοι στη θάλασσα ως ύφαλοι. Το νερό της πισίνας δεν είναι ιδιαίτερα βαθύ εκτός από το στενό πέρασμα όπου το βάθος του νερού ξεπερνά τα 3 m και σε προκαλεί για βουτιές. Ο σαγηνευτικός βυθός είναι πολύχρωμος και ποικιλόμορφος, δυνατή πρόκληση για κάθε εξερευνητή του κόσμου της θάλασσας. Αμέτρητοι ύφαλοι με φύκια και άλλη θαλασσινή βλάστηση χρωματίζουν τη θάλασσα με κάθε λογής αποχρώσεις που συνθέτουν ένα πανέμορφο μωσαϊκό.
Ο σχηματισμός της θαλάσσιας πισίνας είναι το αποτέλεσμα της καθοριστικής επίδρασης των αδηφάγων κυμάτων της θάλασσας πάνω στα πετρώματα της ακτής αλλά και της μεταφοράς φερτών υλικών από ένα μικρό και πολύ περιοδικό χειμερινό ρυάκι που εκβάλλει στον κολπίσκο, το αργάκι των Πηγαδουλιών. Η γεωλογική δομή της ακτογραμμής είναι πολύπλοκη αφού τα πετρώματα που την συνθέτουν είναι ποικιλόμορφα και πολύχρωμα. Οι αιολικοί ψαμμίτες ή αιολιανίτες κυριαρχούν στην ακτογραμμή και δημιουργούν παράξενους βραχώδεις σχηματισμούς που εντυπωσιάζουν.
Σε πιο αδύνατα σημεία των πετρωμάτων η θάλασσα κατόρθωσε να εισχωρήσει βαθιά δημιουργώντας αβαθή σπήλαια και κοιλώματα. Από τις σπηλιές αυτές απολαμβάνεις εικόνες που χαϊδεύουν τα μάτια σου, έχοντας το περίγραμμα των σπηλιών ως ένα ξεχωριστό φυσικό κάδρο της όρασής σου. Οι οροφές και τα τοιχώματα των σπηλιών φιλοξενούν ποικιλόμορφα απολιθώματα, ενώ διάφοροι βράχοι σχηματίζουν παράξενες μορφές. Από αυτές ξεχωρίζουν το πρόσωπο με τη μακριά μύτη στον ένα από τους δύο γκρεμούς φύλακες της πισίνας καθώς και ο ύφαλος με τα μαύρα μάτια.
Ο κολπίσκος είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της θάλασσας. Αν και δεν διαθέτει αμμουδιά, εντούτοις προσφέρει την ευκαιρία για ένα ξεχωριστό θαλασσινό μπάνιο ανάμεσα σε υφάλους καλυμμένους με φύκια. Το δροσερό κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά της θαλάσσιας πισίνας αποτελεί μια αλησμόνητη εμπειρία αφού συνοδεύεται με τη θέα ενός υπέροχου σκηνικού με βράχους, σπηλιές και χαμηλούς γκρεμούς που την πλαισιώνουν. Ένα μέρος μακριά από τις δημοφιλείς παραλίες, ιδανικό για χαλάρωση δίπλα στο κύμα και για μπάνιο μέσα σε ολοκάθαρα νερά. Αυτές τις στιγμές είναι που οι σκέψεις σου ταξιδεύουν και η ψυχή σου ονειρεύεται παρέα με τους ήχους των κυμάτων και με τη δροσερή αύρα της θάλασσας να σου χαϊδεύει το πρόσωπο. Ιδιαίτερα κατά το δειλινό, όταν τα χρώματα του ουρανού λούζονται από τις πορτοκαλιές αποχρώσεις του ήλιου, το δέος που σε διαπερνά προσδίδει κάτι το μαγικό στις στιγμές που φεύγουν ανεπιστρεπτί.
Σε όποια γωνιά του Ακάμα και να βρεθείς, νιώθεις να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα οι μύθοι, οι παραδόσεις και η μακραίωνη ιστορία της χερσονήσου. Οι δύσβατες, βραχώδεις ακτές του Ακάμα είναι απόμερες και μοναξιασμένες, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι απάτητες και παρθένες περιοχές. Αν όμως αναλογιστείς ότι ο Ακάμας συνδέεται με πλούσια ιστορία και παράδοση, η οποία αναφέρεται στην ύπαρξη πολλών οικισμών και εκκλησιών, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι σε κάθε γωνιά του θα υπήρξε ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στα παλαιά χρόνια. Ίσως ο κολπίσκος να αποτέλεσε φυσικό λιμάνι κάποιου οικισμού ή πόλης ή να χρησιμοποιήθηκε για προσάραξη πειρατικών πλοίων σε παλαιότερες ιστορικές περιόδους. Δεν παύει όμως αυτός ο πανέμορφος κολπίσκος να αποτελεί ένα σπουδαίο φυσικό θησαυρό για τον Ακάμα και την Κύπρο μας γενικότερα.
Ευχαριστίες: Ευχαριστώ πολύ τον φίλο και συνεργάτη Κώστα Παπασάββα με τον οποίο εξερευνήσαμε και απολαύσαμε μαζί αυτόν τον παράκτιο παράδεισο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε προς τον κοινοτάρχη της Δρούσειας κ. Στέλιο Κουππάρη για τις πληροφορίες που μας έδωσε αλλά και τους φίλους Ιγνάτιο Ιγνατίου και Θέκλα Γαβριήλ για την παραχώρηση των όμορφων φωτογραφιών τους.