Ένα ακόμα άγνωστο μνημείο της φύσης έρχεται να προστεθεί στον πλούσιο κατάλογο των θησαυρών της επαρχίας Πάφου, το φαράγγι της Στενής με τους μαύρους βράχους. Μπορεί η Πέγεια να φημίζεται περισσότερο για τις πολυτραγουδημένες της βρύσες, τις θαλασσινές της σπηλιές και το νησί του Αγίου Γεωργίου, όμως έχει να επιδείξει πληθώρα άλλων φυσικών και πολιτιστικών θησαυρών, οι οποίοι σε περιμένουν να τους αναζητήσεις και να τους απολαύσεις. Μετά το φαράγγι της Φαρκονιάς και τον πανύψηλο διπλό καταρράκτη του Κρεμμίσματος, η Στενή αποτελεί το επόμενο σημείο ενδιαφέροντος της πεγειώτικης φύσης που αναδεικνύουμε.
Το μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον φαράγγι απλώνεται σε μια απόμερη και ημιερημική περιοχή μεταξύ της Πέγειας και της Ακουρσού, όπου θαρρείς ότι προσπαθεί να κρυφτεί από τα μάτια του κόσμου. Παρά την αγριάδα του τοπίου και την απομονωμένη της θέση, η Στενή είναι φιλόξενο μέρος και σε κερδίζει αμέσως από την πρώτη στιγμή της παρουσίας σου στον εσωτερικό της κόσμο. Αν και η θέση της είναι δύσκολο να εντοπιστεί, εντούτοις η Στενή ανοίγει τις πύλες της σε όποιον καταφέρει να την εντοπίσει και περιμένει με χαρά να δεχθεί όσους ενδιαφέρονται για τις ομορφιές του τόπου μας και να τους φιλοξενήσει στο σκιερό της καταφύγιο.
Το μικρό φαράγγι δημιουργήθηκε στην κοιλάδα του Ξερού ποταμού, μόλις 1 km νοτιοανατολικά της Πέγειας. Ο Ξερός πηγάζει από τη λοφώδη περιοχή του Κάθικα, διασχίζει το φαράγγι της Κορωνιάς και καταλήγει μετά από συνολική απόσταση 10 km στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου των Κοραλλίων, αφού πρώτα ενωθεί με τον παραπόταμό του Καταρράκτη. Το ρυάκι αυτό δεν έχει ολόχρονη ροή με αποτέλεσμα το φαράγγι της Στενής να διαθέτει νερό μόνο τους χειμερινούς και εαρινούς μήνες, ανάλογα με την ποσότητα της βροχόπτωσης κάθε χρονιάς.
Οι μαύροι βράχοι ή μαυρόροτσοι που δημιούργησαν το φαράγγι κεντρίζουν μονομιάς την προσοχή σου και δημιουργούν στιγμές θαυμασμού για τις καλλιτεχνικές εκφάνσεις της φύσης. Η είσοδος στο φαράγγι επιτυγχάνεται από τη βόρεια πλευρά του, ακολουθώντας την κοίτη του ρυακιού, στην οποία οι αροδάφνες επιβάλλουν την παρουσία τους. Η ελικοειδής διαδρομή του φαραγγιού εκτείνεται διαμέσου μεγάλων γκριζόμαυρων βράχων που ορθώνουν επιβλητικά το ανάστημά τους στην κοιλάδα. Ο ιδιαίτερος χρωματισμός και η επιβλητικότητα αυτών των βράχων προσδίδουν στο φαράγγι ένα ιδιότυπο χαρακτήρα, που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα γνωστά φαράγγια. Η παράξενη τοπογραφία της Στενής προσφέρει μια ελκυστική γραφικότητα που σε ανταμείβει για τον εντοπισμό της, ενώ η απομόνωση μέσα στο στενό πέρασμα παρέα με τους υδάτινους ήχους του ρυακιού σε αγαλλιάζει.
Το φαράγγι έχει μήκος μόνο 30 m και σχηματίστηκε σε υψόμετρο 160 m πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Η τοποθεσία ονομάστηκε Στενή επειδή πρόκειται για ένα στενό πέρασμα του ρυακιού μεταξύ ψηλών βράχων. Είναι αρκετά στενό φαράγγι με πλάτος που κυμαίνεται από 2-6 m. Το ύψος των βράχων του φαραγγιού ανέρχεται στα 6-10 m.
Οι μαύροι βράχοι της Στενής είναι πετρώματα του γεωλογικού συμπλέγματος Μαμωνιών, τα οποία εμφανίζονται τοπικά στην περιοχή, μέσα σε ένα κράμα ποικίλων πετρωμάτων που διαμορφώνουν μια πολύπλοκη και παράξενη γεωλογική δομή. Τα σκληρά αυτά πετρώματα άντεξαν τη διάβρωση και δημιούργησαν επιβλητικά γεωμορφώματα και παράξενους σχηματισμούς. Σε μια από τις στροφές του φαραγγιού σχηματίστηκε ένα μεγάλο κοίλωμα στον βράχο που σου φωνάζει να εισχωρήσεις στην κρυψώνα του για να θαυμάσεις το στενό μαύρο πέρασμα από άλλη οπτική.
Σε μικρή απόσταση από το φαράγγι εκτίθενται μερικά παράξενα ηφαιστειογενή πετρώματα στα οποία εναλλάσσονται γκριζόμαυρες και καστανοκόκκινες ραβδώσεις που σου δίνουν την εντύπωση ότι μόλις έχουν εκχυθεί από τα έγκατα της γης μετά από ηφαιστειακή δράση. Ειδικά μετά από βροχές τα πετρώματα αυτά παίρνουν έντονο κόκκινο χρώμα και φαίνονται σαν ενεργή λάβα. Τα πετρώματα αυτά αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες θαλάσσιων εκχύσεων μάγματος πριν εκατομμύρια χρόνια, που έχει ψυχθεί όταν ήρθε σε επαφή με το θαλασσινό νερό και στερεοποιήθηκε.
Ξεχωρίζουν οι χαρακτηριστικές λευκές γραμμώσεις που σχηματίζουν ποικιλόμορφα σχέδια σε κάποια τμήματα των βράχων, ενώ δεν περνά απαρατήρητη η ευδιάκριτη διαφορά των υψομετρικών επιπέδων των βράχων, με το χαμηλότερο επίπεδο που έρχεται σε επαφή με το τρεχούμενο νερό να έχει γυαλιστερή και λεία επιφάνεια και τα ανώτερα και νεότερα τμήματα των βράχων να έχουν πιο τραχειά υφή. Η φιδίσια πορεία που ακολουθεί η ροή του νερού ανάμεσα στους βράχους και το κελάρυσμα του τρεχούμενου νερού χαρίζουν ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.
Η Στενή είναι προσβάσιμο μέρος αλλά δεν ενδείκνυται για επίσκεψη τους ζεστούς μήνες του χρόνου για λόγους ασφαλείας. Είναι πιο κατάλληλο για επίσκεψη τον χειμώνα και την άνοιξη, όταν οι πετρώδεις πλαγιές της κοιλάδας γίνονται ολοπράσινες και στολίζονται με λουλούδια ποικίλων χρωμάτων, ενώ το τρεχούμενο νερό προσδίδει περισσότερη ελκυστικότητα στο φαράγγι. Η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω χωματόδρομου μέτριας κατάστασης από την Πέγεια και με περπάτημα 5-10 λεπτών κατά μήκος της κοίτης του ρυακιού. Η Στενή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αξιόλογο τουριστικό αξιοθέατο αλλά χρειάζεται να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή με μονοπάτι και την απαραίτητη σήμανση. Προτρέπονται οι επισκέπτες όπως σεβαστούν το μνημείο αυτό της φύσης και το αφήσουν πίσω τους καθαρό και αδιατάρακτο.
Ευχαριστίες: Ευχαριστώ τον φίλο και συνεργάτη Κώστα Παπασάββα ο οποίος έφερε εις γνώση μας το άγνωστο αυτό φαράγγι που έμαθε.